Zonnepanelen termen uitgelegd

Geschatte leestijd: 3 minuten
vaktermen zonnepanelen

Omdat er zoveel jargon wordt gebruikt als het gaat over zonnepanelen, heeft GreenHome een begrippenlijst opgesteld met veelvoorkomende zonnepanelen termen.

Autonoom systeem

Een systeem van zonnepanelen dat niet is gekoppeld aan het lichtnet. Op dit moment is het nog vrij duur om de zonne-energie die niet direct wordt gebruikt op te slaan. Ook gaat dat nu nog gepaard met het verlies van energie. Nu autofabrikanten als BMW, Mercedes en Tesla zich richten op het produceren van thuisaccu’s, wordt er veel vooruitgang geboekt.

CIS (dunne-film) zonnepanelen

Dit zijn panelen die bestaan uit koper, indium en selenide en anders werken dan ‘normale’ kristallijn zonnepanelen. Het is afhankelijk van jouw situatie of je het beste kiest voor de gangbare panelen, die bestaan uit silicium, of voor dunne-film panelen.

Als je dak op het zuiden ligt en er geen elementen in de buurt zijn die er schaduw op werpen, volstaan kristallijn zonnepanelen. Ook in de meeste andere situaties zijn deze panelen een betere optie omdat CIS-panelen tot nog toe veel minder stroom opwekken.

Energieneutraal

Als er er geen energietoevoer van buitenaf nodig is die afkomstig is van fossiele of nucleaire brandstoffen. Je hoogste energieverbruik is dan dus nul; elektriciteit opnemen van het net is niet aan de orde.

Insolatie

De hoeveelheid zonneschijn dat een bepaald gebied gedurende een vastgestelde tijd ontvangt.

KWh

De meest gebruikelijke eenheid om je elektriciteitsverbruik in een bepaalde periode mee aan te duiden. Een gemiddeld Nederlands huishouden gebruikt zo’n 3500 kilowatt (kWh) per jaar. Een kilowatt bestaat uit 1000 watt. Als je een droger van 2400 watt één uur zou laten draaien, verbruikt die 2.4 kWh.

Omvormer

Zonnepanelen produceren zogenaamde gelijkstroom. Een omvormer zet deze om in wisselstroom, die via de meterkast wordt geleverd aan het stroomnet. Een omvormer maakt de opgewekte energie simpel gezegd bruikbaar.

Monokristallijn zonnepanelen

Panelen die op een verfijndere manier zijn geproduceerd dan polykristallijn. Een zonnecel bestaat voor een groot deel uit silicium. De zonnecellen in een monokristallijn paneel bestaan uit één cylindervormig siliciumkristal, wat een hoger rendement en meer vermogen met zich meebrengt.

Polykristallijn zonnepanelen

De zonnecellen in deze panelen bestaan uit meerdere siliciumkristallen en zijn dus minder verfijnd dan het hierboven genoemde paneel. Dit is het gevolg van een goedkoper productieproces.

Rendement

Het percentage zonlicht dat een zonnepaneel kan omzetten in energie. Tegenwoordig zetten écht goede panelen zo’n 20 procent van het licht om in energie.

Salderen

Aan het einde van het jaar kun je de energie die je hebt opgewekt aftrekken van de energie die je hebt afgenomen van het net, zonder dat daar energiebelasting en BTW over moet worden betaald. Dat is salderen. Een teruggeleverde kWh levert net zoveel op als een afgenomen kWh. Als je in een jaar 3500 kWh hebt verbruikt en 3000 hebt opgewekt, moet je 500 kWh afrekenen. Als je meer hebt opgewekt dan afgenomen ontvang je zo’n acht cent, de kale energieprijs, per teruggeleverde kWh. Lees hier alles over de salderingsregeling (na 2023).

Silicium

Zonnecellen, de cellen waaruit zonnepanelen bestaan, bestaan zelf uit silicium. Als er zonlicht op deze cellen valt, worden er uit het silicium elektronen losgeweekt. Die zorgen uiteindelijk voor de opbrengst van energie.

Terugverdientijd

Hoelang het duurt om de kosten van het kopen en installeren van zonnepanelen terug te verdienen. Dit verdien je terug door een lagere energierekening en belastingvoordelen.

Vermogen

De totale hoeveelheid energie die een zonnepaneel maximaal kan leveren. Het ene soort paneel heeft dus een hoger vermogen dan de andere. Tegenwoordig hebben de meeste zonnepanelen een vermogen van zo’n 250 wattpiek. Een gemiddeld huishouden heeft daarmee genoeg aan zo’n vijftien panelen om in hun eigen energie te kunnen voorzien.

Wattpiek (wp)

De aanduiding van de maximale hoeveelheid energie die een zonnepaneel kan leveren per bepaalde tijdseenheid. Een zonnepaneel met een vermogen van 250 wattpiek levert in één uur 0.25 kWh.

Zonneboiler

Een warmwaterboiler en zonnecollector tezamen noem je een zonneboiler. Het water in de warmwaterboiler, een opslagtank, wordt verwarmd door de zonnecollector.

Zonnecel

Een elektrische cel die zonlicht omzet in elektronen, oftewel elektriciteit, door middel van een proces waarin de grondstof silicium een grote rol speelt.

Zonnecollector

Dit is het broertje van de zonnepanelen, en zet zonlicht om in warmte in plaats van elektriciteit. Dit kan vervolgens worden gebruikt voor het verwarmen van water of ruimtes. De zonnecollector is een belangrijk onderdeel van de zonneboiler.

Ben je benieuwd of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Doe de HuisScan van GreenHome en krijg inzicht hoeveel energie je kan opwekken met zonnepanelen. 

Wil jij ook energie besparen?

GreenHome is gestart vanuit de constatering dat Nederland langzaam verduurzaamt. Te langzaam, terwijl er volop kansen zijn om het beter te doen. Ontdek hoe GreenHome jou kan helpen om je woning te verduurzamen.

Meer informatie

 

Lees ook:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter